Peanut butter cookies

En kväll här i veckan vart jag så sugen på att baka något gott men enkelt, det blev då dessa goda små kakor som gick väldigt fort att göra.




Ingredienser
2 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl socker
1 dl farinsocker
100 g smör
1 1/4 dl jordnötssmör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Blanda socker, farinsocker, smör, vaniljssocker, och jordnötssmör. Vispa i ägget.
Blanda mjölet med salt och bakpulver i en egen bunke.
Balanda sedan ner mjölblandningen i jordnötssmör smeten. Forma smeten till små bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna något med en gafffel för att få finare yta. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.

(Går även att hacka lite jordnötter och blanda i för ännu godare smak)
 

Halloncheescake

 


För några dagar sedan bjöd jag över min sambos mor- och farföräldrar på fika, då bjöds det på denna halloncheescake som jag aldrig testat på att baka förrut. Den var rikitgt somrig och god!

Botten
300 g digestivekex
150 g smält smör

Fyllning
600 g färskost
1 dl strösocker
2 1/2 dl kesella naturell
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vitchoklad
150 g frysta hallon
vaniljvisp efter smak

Garnering
Hallon
Kryddgrönt (Jag använde citronmeliss)

Gör så här
Krossa kexen i en matberedara och blanda med de smälta smöret.
Tryck ut smulorna i en smord form med avtagbar kant ca 24cm i diameter. Grädda mitt i engen på 200 grader i ca 10 min.
Blanda färskost, socker, kesella, potatismjöl, och vaniljsocker med en elvisp till en slät smet. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt grädden under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör sakta ner i smeten. Smaka av med vaniljvisp.
Häll smeten i formen med den gräddade botten strö över hallon. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, stäng av ugnen och låt cheescaken stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna och ställ kallt minst 5 timmar, ta ut garnera och servera!


 
 



Crème brûlée

I 20 års present fick jag fyra sånna här fina hjärtformar av min lilla syster, och en gasbrännare av min pojkvänn.
Så då var det bara att passa på att göra dessa Crème brûlée med vit choklad. Detta recept är egentligen bara för 2pers men eftersom formarna är ganska små räckte de gott och väl till 4 små hjärtan! som jag bjöd våra grannar på och nu har jag blivit helt frälst på Crème brûlée. Ett knäckigt gott täcke över en len kräm, kan det bli bättre?

Ingredienser
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
2 äggulor 
1/3 dl strösocker
50 gram vit choklad
råströsocker/farinsocker till bränning
Hallon till servering

Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i ugnståliga portionsformar. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över råströsocker/farinsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. För att få extra knäckig yta kan man bränna av Crème brûléen i flera omgånger.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 
 

Passions Macarones



Till min födelsedag så testade jag att göra dessa goda macarones med passionsfyllning. Detta är macarones med sockerlag, jag har testat att göra utan sockerlag men det blir inte lika bra, jag tycker de blir mycket mer svårhanterliga och går lättare sönder.
Man kan med fördel göra mandelmjölet några dagar innan, så att mandeln hinner torka ordentligt.

Det blev ca 30 macarones

Macarones
120g ägg, delat upp i två skålar (med 60g i varje)
35g socker
150g madelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlagen
50g vatten till sockerlagen
 
Gör så här
Börja med att göra mandelmjölet, skålla mandeln och låt torka. Mal det sedan i en mixer eller nötkvarn.

Sätt ugnen på 160 grader.

Väg på en köksvåg så att du har 150g mandelmjöl och 150g florsocker, sikta detta i en bunke och ställ bunken åt sidan. Vispa sedan upp 60g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt sedan 35g socker under vispning. Använd gärna en köksmskin om du har.

Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull, sätt platten på hög värme och låt koka tills lagen når 118g på en kökstermometer.
Vispa marängsmeten på låg fart medans du häller i sockerlagen (Detta måste göras rätt så snabbt annars hinner sockerlagen stelna i kastrullen).
Vispa marangen på hög fart tills det kallnat och blivit glansigt, det tar ungefär 10 minuter.

Rör i 60 gram äggvita i mandel och florockerblandningen som du ställt åt sidan. Nu kan du tillsätta eventuell valfri färg, jag använde gul pastafärg (det funkar även med karemellfärg). Tänk på att färga smeten starkare än vad du vill macaronerna ska bli, den blir nämligen ljusare då du tillsätter marängen. Du kan även ha i valfri essens, jag valde att de skulle smaka lite vanilj.

Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en ljämn smet med slickepott. Blanda inte för mycket smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med en runt tyll och spritsa ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut lite och efter ett tag bli slät på ytan, om de inte blir släta kan du slå plåten lite lätt mot bordet några gånger. De ska bli ungefär lika stora som en 5 krona.

Låt vila 30-60 minuter på plåten innan du gräddar dem i 10-15 minuter i mitten av ugnen.
Låt macaronsen stå och svalna. Lossa de sedan försiktigt från pappret, de är väldigt ömtåliga. Spritsa på fyllningen på en macaron och lägg sedan på en ny.

Passionsfyllning
200g philadelphiaost
150g vit choklad
4 passionsfrukter

Gör så här
Smält den vita chokladen, och blanda den med philadelphiaosten. Gröp sedan ur passionsfruktrerna och blanda i chokladblandningen. Använd sedan en stavmixer för att mixa ihop.

Foto: http://frekki.blogg.se/


Red velvet cupcake

I morgon fyller jag år därför så bjöd jag några vänner på fika, jag passade därför på att testa på att baka red velvet cupcakes! Detta recept kommer från Hummingbird Bakerys kokbok "Lyxiga cupcakes och läkra kakor", men inte frostingen den verkade inte så god så jag gjorde en annan.

Ingredienser
60 g rumstempererat smör
150 g strösocker
1 ägg
10 g kakao
1, 5 msk röd hushållsfärg
0.5 tsk vaniljessens
1 ,25 dl filmjölk
150 g mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk vitvinsvinäger

Frosting
200 g färskost
200 g vitchoklad

Gör så här
Värm ungnen till 175 grader. Vispa samman smör och socker på medel hög hastighet tills smeten är välblandad, lätt och fluffig. Vispa sedan på hög hastighet och tillsätt ägget långsamt vispa tills det är välblandat.

Blanda kakao, hushållsfärgen  och vaniljessensen i en separat skål till en tjock, mörk massa. Tillsätt massan i smörblandningen och vispa noggrant tills smeten har fått en jämn färg och konsistent . Sänk till en låg hastighet och häll långsamt ner hälften av filmjölken vispa tills det är blandat ordentligt. Blanda i hälften av mjölet och vispa så allt är blandat. Tillsätt resten av filmjölken långsamt och sedam resten av mjölet. Skrapa ned de som fastnat på sidorna. Öka till hög hastighet  och vispa tills smeten blivit slät. Vispa på låg hastighet och blanda i bikarbonat, salt och vitvinsvinäger. Höj hastigheten och vispa några minuter.

 Skeda upp smeten i pappersformar till två tredjedelar och grädda i ugnen i 20-25 min. Låt sedan svalna.

Börja sedan med frostingen. Smält den vita chokladen över ett vattenbad, vispa sedan chokladen och färskosten ordentligt. Låt stå i kylskåpet ett tag om det är nödvändigt. När muffinsen har svalnat kan du spritsa på frostingen.
 
 
 

Mums mums

 
I morgon fyller jag år därför så bjöd jag några vänner på fika, de bjöds bland annat på dessa mums mums!
De är väldigt enkelt att göra dessa godingar och ett plus är att man behöver inte använda sig utav ugn.

Innehåll
4,5 dl socker
1,5 dl florsocker
1,5 dl kallt vatten
1 äggvita
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
8 st gelationblad
1,5 dl vatten

Garnering
200g kokosflingor
1,5 msk kakao (kan bytas ut mot karamellfärg)
 
Gör så här
 Klä en mindre långpanna med bakplåtspapper. Häll 1,5 dl vatten i en kastrull och lägg i gelantinbladen. Värm vattnet på svag värme tills gelantinbladen löst upp sej, rör om under tiden. Blanda allt i en ganska stor bunke, strösocker, florsocker, kallt vatten, äggvita, potatismjöl, vaniljsocker och vätskan som blev av de upplösta gelantinbladen. Vispa i ca. 30 minuter till en härligt fluffig vit smet (använd gärna en hushållsassistent). Häll upp i långpannan. Låt stelna över natten på ett svalt ställe. Skär i lagomt stora bitar ca. 5X5 cm. Blanda kokos och 1,5-2 msk kakao i en stekpanna och värm den, (INTE brynas eller stekas bara värmas). Doppa bitarna i den varma kokosblandningen runt alla kanter.  De går bra att frysa.
 
 

RSS 2.0