Choklad & nötkolakakor



Jag blev så sugen på att baka något med nötter och choklad här om dagen och bestämmde mig för att testa ett nytt recept. Det blev Choklad och nötkolakakor!

Dessa kakor bakar man i 3 olika steg, botten, fyllning och topping.

Chokladbotten
200 g smör
1 dl kakao
3 1/2 dl socker
2 uppvispade ägg
4 dl vetemjöl

Nötkola
100 g smör
400 g kondenserad mjölk
2 msk ljus sirap
1 dl strösocker
ca 125 g hasselnötter

Chokladtopping
200 g mörk choklad av bra kvalité
lite smör

Gör så här

Botten
Smält smöret i en kastrull, rör sedan ner kakoa och och socker. Ta sedan kastrullen från plattan och rör ner de uppvispade äggen och mjölet. Häll smeten i en form ca 20*30cm, jämna till ytan och ställ i ugnen i 175 grader i 20 min låt den sedan svalna.
Fyllning
Halvera hasselnötterna och rosta de i ugnen (man vet att de är klara då det luktar i hela köket)
Smält smöret till nötkolan och häll i den kondenserade mjölken, sirap och socker i kastrullen. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen så smeten får sjuda.  Låt kolan sjuda tills den fått en mörk karamellfärg, rör om hela tiden för kolan bränner lätt fast i botten. Ta kastrullen från plattan och blanda i hasselnötterna. Häll nötkolan över den svala chokladbotten, och ställ sedan kallt.
Topping
När kolan blivit kall är det dags att smälta cholkaden och sedan blanda i en klick smör, som man sedan brer över kakan. Efter detta är det dags att låta hela kakan svalna en tredje gång innan man kan skära upp i lämpliga bitar!


RSS 2.0