Pumkin bread

I morgon är det thanksgivning här i staterna och därför tyckte jag att det skulle vara perfekt att testa på att göra pumpa bröd! Jag använde mig utav pumpapureén jag gjorde tidigare i höst.
Detta recept var egentligen utan tranbär och valnötter men jag blandade i lite av båda för att få fram mer Thanksgiving känsla.
Detta bröd går supersnabbt att göra eftersom man inte använder jäst av något slag. Det var också väldigt gott! Jag har varken smakat pumpabröd förr eller testat på att baka det, men det var defentitivt inte sista gången.



Ingredienser

2 ägg
2 koppar socker
1 1/2 kopp pumpapuré
1/2 kopp olja
2 1/4 kopp mjöl
1 msk pumkin pie spice
1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 kopp tranbär (färsk eller frusen)
1/2 kopp valnötter

Gör så här

Vispa upp ägg och socker. Blanda i oljan och pumpapureén och vispa ihop. Blanda alla torra ingredienser för sig  och blanda ner i pumpa  smeten. Dela tranbäretn i mitten och hacka upp valnötterna, blanda sedan ner i smeten. Smöra två formar och fördela smeten mellan dem. Grädda mitt i ugen i 175 gader i 50-55 minuter, eller tills provstickan kommer upp ren. Låt svalna 10 min i formen innan du tar ut brödet. 

 

Hot fudge sauce

Här kommer ett recept på en väldans god choklad sås. Så god att den tog slut innan jag hann fram med kameran!

Ingredienser

1 cup smör
3 cups strösocker
1/3 cup kakao
1 burk evaporated milk (osötad kondenserad mjölk)
1 tsk vanilj extrakt

Gör så här
Blanda allt utom vanilj extraktet i en kastrull och låt koka på medium värme i 7 minuter. Ställ åt sidan och blanda i vaniljen. Häll den varma såsen i en mixer och mixa 2-4 minuter, och servera den direkt.


Goldfish crackers





Här kommer ett superenkelt recept på goda små guldfiskar.Dessa är mycket godare än de du köper plus så vet du exakt vad de innehåller. Du behöver endast 5 ingredienser och de är perfekta att göra en regnig dag med barnen. Vi gjorde både guldfiskar och enkla runda kex. 
Fiskarna gjorde jag genom att klippa remsor från en aluminiumburk, sedan vika till önskad form och tejpa ihop. Till mina rund kex använde jag spritstyllar.

Ingredienser

200 gram cheddarost
50 gram margarin
3/4 tsk salt
1 1/3 dl vetemjöl
2 stsk kallt vatten

Gör så här

Riv osten fint, blanda alla ingredienser förutom vatten i en matberedare och kör igång. Banda ner vatten och kör lite till. Forma till en boll och linda in i plastfolie och lägg in i kylskåpet ca 20 minuter. Ta ut ostbollen och kavla ut, och skär ut i önskad form. Lägg på en plåt och grädda mitt i ugnen 13 min i 175 grader.
 

Pumpkin pie with pecan praline topping

Jag har aldrig testat på att baka något utav pumpa men denna paj blev jätte god! Paj degen är gjord på ett svenskt recept där jag använde mig utav svenska mått, fyllningen däremot är amerikanskt och därför med andra sorters mått. 1 kopp = 1,36 dl



Pajdeg

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning

2 koppar färsk pumpapuré
1 kopp grädde
1/2 kopp mjölk
1/4 kopp maple syrup
2 ägg
1 äggula
1/2 tsk vaniljextract
1/2 tsk kanel
malen ingefära
malen muskot
en nypa salt

Pecan praline topping

2 tsk smält smör
2/3 kopp farinsocker
1 kopp hackade peacannötter
1/2 tsk vaniljextract
 
Gör så här
Hacka ihop socker, smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en  pajform ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Förgrädda pajskalet sedan ca 10 min i 200 grader.

Blanda pumpapurén, socker, maple syrup, kanel, ingefära, muskot och salt i en kastrull. Koka detta på medelvärme i ungefär 15 minuter, detta ger mer smak åt pumpapurén. Vispa ihop grädden, mjölken, vaniljextracten, äggen och äggulan. Häll sedan försiktigt ner detta i pumpablandningen under omrörning. Häll den  varma smeten ner i pajskalet och ställ in i ugnen som fortfarande är på 200 grader, grädda i 10 min innan du sänker värmen till 160 grader och grädda 30-45 minuter till.
Den är klar när fyllningen är hyffsat fast men fortfarande dallrar i mitten, eller när temperaturen på pajen när 80 grader.
 
Sätt ugnen på 200 grader igen. Blanda allt utom pecannötterna till toppingen, tillsätt sedan nötterna. Sprid ut toppingen på pajen genom att börja ytterst mot kanterna och arbeta inåt. Ställ in i ugnen under ca 10 minuter. Toppingen blir väldigt varm så låt svalna helt innan du serverar.

Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass!

Pumpapuré


Karvade massa pumpor med min värdfamilj i tisdags och fick för mig att jag skulle passa på att testa göra en pumpkin pie med färsk pumpa då vi liks fick en över. Men först gatt jag göra pumpapuré!

Skär pumpan mitt i tu och ta bort alla kärnor.

Skär bort skalet.

Skär pumpan i lika stora bitar

Koka bitarna i lätt saltat vattem i 5-8 min.

Så bitarna ska se ut då de kokat klart.

Mixa med stavmixer till en puré

Änvänd på en gång eller frys in.




Tårta till tvillingar

Tvillingarna jag tar han om här i USA fyllde 4 år och jag fick baka deras födelsedagstårta. Pojken älskar blått och tjejen rosa, så hela tårtan fick gå i det temat! Tårtan är fylld med hallonmousse och nutellamousse. Tårtan är täckt med både sockerpasta och med cream cheese frosting.



Tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda resten av ingredienserna i en egen bunke och blanda sedan ner i äggsmeten.
Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda mitt i ugnen i 170 grader 40-45 min.

Nutella mousse

4 dl vispgrädde
200 gram nutella (2 dl)
2 äggvitor
1/2 glas mjölk
50 gram socker
4 gelatinblad

Gör så här

Smält nutellan i ett vattenbad, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm mjölken i mikron (ska ej koka) lägg  sedan ner gelatinbladen i den varma mjölken, rör om. Vispa äggvitorna hårt. blanda mjölken och nutellan i en separat bunke. Vispa även grädden separat. Blanda med en slickepott äggvitorna med nutellan och grädden. Ställ i kylskåp över natten.

Hallonmousse

5 dl hallon
1 1/4 st gelatinblad
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde

Gör så här

Koka ihop hallon med socker till en tjock sås. Blötlägg geltinbladen i kallt vatten under ca 5 min, krama ut vatten från gelatinbladen och blanda sedan ner i hallonsåsen. Låt svalna innan du blandar i vaniljsockert.
Vispa grädden och blanda försiktigt ner i hallonsåsen med en slickepott. Låt svalna minst 3 timmar.



RSS 2.0