American Cupcakes


Igår bjöd jag alltså på lita avskedsfika och då bakade jag även dessa Banan cupckakes.

Muffins

2 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
en nypa salt
80 gram rumstempererat smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 mosade bananer

Frosting

225 gram marabou mjölkchoklad
200 gram philadelphia ost
lite florsocker

Gör så här

Blanda mjöl, socker kryddor och smör i en bunnke och vispa samman med en elvisp på låg hastighet.
Häll långsamt ner mjölken i mjölblandingen och vispa tills alla ingredienser har blandats ordentligt.
Tilsätt äggen och vispa. Rör ner bananmoset för hand så det fördelas jämt.
Skeda upp smeten i pappersformar på en muffinsplåt till ca 2/3 och grädda i ugn i 175 grader i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna lite i plåten innan du tar ut formarna.

Smält chokladen och blanda den ordentligt med philadelphia osten, tillsätt florsocker efter smak. Låt frostingen stelna ett litet tag i kylskåpet innan du spritsar på de avsvalnade muffinsen.
 

Munkar


Eftersom det nu är endast 5 dagar kvar tills jag flyttar till USA, så bjöd jag sambons släkt på lite fika.
Jag testade på att baka "donoughts" eller munkar som vi svenskar säger, och de vart faktiskt väldans goda.
De Munkar som hade lakritsströssel var mina favoriter!

Ingredienser
10 gram jäst
1 msk vatten, ljummet
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl

 Topping
225g mörkchoklad
olika sorters strössel
1 l rapsolja, till fritering
Ca 25 stycken

Gör så här
 Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.
Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca hälften
av mjölet.
 Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

 Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

 Låt donutsen rinna av på hushållpapper.

Smält chokladen och ringla över munkarna, ta valfritt strössel och he på chokladen. 

Jag hade ingen utsstickar i lagon storlek så då tager man vad man haver, och i mitt fall var det sambons folkrace pokal som var i lagon storlek.




Key lime pie


Detta var också en paj som jag bjöd på min f20 årsdag. Den är väldigt syrlig och god och passar bra till de som inte tycker om allt för söta bakverk. Just detta recept är från boken Hummingbird bakery.

Pajskal

500 gram digistivekex
200 gram osaltat smält smör

Fyllning

8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk
5 lime frukter + 1 till garnering

Maräng

äggvitor
strösocker



Gör så här

Mixa digestivekexen i en matberedare häll långsamt i de smälta smöret medans matberedaren körs. Tryck ned blandningen i en smord form med löstagbar kant ca 23 centimeter i diameter.

Grädda botten i 175 grader ca 20 minuter eller tills den fått färg och blivit fast. Ställ den åt sidan och låt kallna helt.

Sänk värmen till 150 grader.
Lägg äggulor, kondenserad mjölk, limesaft och skal i en glas skåloch vispa försiktigt samman ingredienserna med en ballongvisp, smeten tjockanr av sig själv.

Häll smeten i det kalla pajskalet och gredda 20-30 minuter.
Fyllningen ska kännas fast men fortfarande vara mjuk i mitten , absolut inte lös!
Låt pajen kallna helt, täck sedan över den och låt stå i kylen minst en timme helst över natten.

Till marängen vispar du äggvitorna som blev över med socker efter egen smak, vipsa till hårt skum.
Bred äggskummet över pajen och grädde i 150 grader i 20 minuter eller tills  marängen är gyllenbrun.
Låt kallna helt innan servering. Riv lime skal över marängen och dekorera ev med några lime skivor.

(Det går att garnera med grädde istället för marangtäcket.)



 
 

Banoffe pie


Denna goda banoffe pie bjöd jag på min födelsedag. Den är även väldigt lätt att göra, och dulche de lechen är hilmmelsk!

Ingredienser

12 digestivekex
75 g smält smör
1 burk dulche de leche
3 dl vispad grädde
3 bananer
1 tsk vaniljsocker

ev. finriven choklad och jordgubbar 


Gör så här

Smula kexen fint och blanda med de smälta smöret, tryck ut i en pajform med löstagbar kant.
Låt stå kallt en stund. Bred ut dulche de lechen i pajformen, skicka bananerna och lägg på. 
Vispa grädden och blanda i vaniljsockret, bred grädden över kakan. Garnera med jordgubbar eller choklad.


Dulche de leche= 1 burk kondenserad mjölk.
 Ta bort ettiketten från burken. Sedan ställer man burken oöppnad i en gryta med kokande vatten. Koka i 1,5-3 timmar, ju längre den kokar ju fastare dulche de leche. Burken måste alltid vara täckt med vatten. Låt burken svalna innan du öppnar den.

Morotskaka


Sista dagen på jobbet kräver ju att man tar med någonting gott att bjuda på tycker jag. Därför så bakade jag denna super goda och saftiga morotskakan. Jag gjorde även ett försök till att spritsa rosor uppe på kakan, helt okej för ett första försök men det kan alltid bli bättre!
 
Kakan

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk färsk ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
5-6 dl rårivna morötter

Smör och ströbröd till formen
 
Chream chees lime frosting

50 gram mjukt smör
100 gram philadlphia ost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av en lime, ev lite av saften

Valnötter till garnering

Gör så här

Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt solrosoljan och de rårivna morötterna.
Fyll smeten i en smord bröad form med löstagbarkant, 23 cm idiameter.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 55 minuter, prova med en sticka så den inte är kladdig.
Låt kakan svalna.

Vispa alla ingredienser till frostingen så att den blir krämig, smaka av ifall det behövs med florsocker.
Bred frostingen över den svala kakan, gör ev rosor om du vill. Garnera med valötterna.

Grattis tårta

 
När min farmor och hennes syster skulle fira sina födelsedagar ihop i sommras så fick jag göra tårtorna.
8 tårtor blev det totalt och de såg alla likadana ut förutom att de hade olika färger på tårt locken.
Tårtorna var fyllda med vailjkräm, chokladmousse och hallon.
 
 

RSS 2.0