Peanutbutter and jelly.... Ice cream

Hade en hel drös med äggulor och ingenting att gör utav dem, så jag bestämde mig för att göra lite glass. Ben som är min lilla hjälpreda tyckte vi skulle göra jordnötssmör glass. Då vi blandat ihop allt och gjorde en sista avsmakning så tyckte han att de smakade som "jelly". Jag fick då för mig att göra en version av alla amerikanska barns favorit mat, peanutbutter and jelly sandwich. Så jag tog lite sylt och varvade det med jordnötsglassen och skapde då glass versionen av deras favorit lunch.  Kanske inte den nyttigaste glassen, men helt klart godare än sandwich versionen!

Ingredienser

9 äggulor
9 dl vispgrädde
3 dl florsocker
6 tsk vaniljsocker
3 dl jordnötssmör
Sylt

Gör så här 

Vispa ihop florsockret och äggulorna lite lätt.
Vispa upp grädden. Vispa sedan ner jordnötssmöret och sedan äggblandningen.
Häll ner lite utav glassblandningen i en bunke som tål att frysas, varva med lite sylt fortsätt att varva glassen och sylten. Ställ in glassen i frysen och låt frysa minst 6 timmar men gärna över natten.

Detta recept  på glass misslyckas aldrig och att det går himla fort att blanda ihop är bara ett plus! 
Du kan lätt byta ut jornötssmöret mot någon annan smaksättare som; apelsin, choklad, mint, eller helt enkelt köra med bara vanilj.

Persiko paj med kolasås




Pajskal

4,5 dl vetemjöl
170g kall margarin 
4 msk iskallt vatten
en nypa salt

Fyllning

7 färska persikor
2,5 dl socker
150g margarin 

Sås

4 3/4 dl socker
75g margarin
4 3/4 dl grädde
2 1/4 dl light corn syrup
en nypa salt
1 tsk vanilj extract

Gör så här

Blanda margarinet som du skurit i bitar med saltet och vetemjölet. Blanda väl med fingrana tills allt är blandat ordentligt.
Tillsätt isvattnet och blanda i hop med mjöl blandningen.  Forma till en boll och svep in den med palstfolie, ställ in i kylen ca 30 minuter.

Kavla ut hälften av degen och klä en pajform, sprinkla 2 msk socker i botten och ställ in i kylskåpet. 
Kavla ut resterande deg, och skär ut 8 remsor. Lägg remsorna mellan bakplåtspapper och he in i kylskåpet. 

Skala och skär persikorna. Häll hälften av sockret som är kvar över pajbotten och lägg sedan ner persiko skivorna. Sprinkla över resten av sockret, och skär tunna skivor utav margarinet och lägg på. Gör ett korgmönster över pajen med de 8 remsorna. 

Grädda pajen 10 minuter under 225 grader. Sänk sedan värmen till 215 och grädda i ytterligare 35 minuter. 
Låt sedan svalna 30 minuter innan serveringen.

Mednas du väntar på pajen i ugnen så kan du passa på att göra såsen.
Koka upp alla ignredienser förutom vaniljen, rör om hela tiden. Sänk värmen och låt koka omkring 30 minuter, rör om ofta, tills sockret har löst upp och blivit lätt kola färgad. Rör ner vaniljen. Låt svalan ca 30 minuer. 

Servera pajen med kolasås och vaniljglass.

RSS 2.0