Pumpkin pie with pecan praline topping

Jag har aldrig testat på att baka något utav pumpa men denna paj blev jätte god! Paj degen är gjord på ett svenskt recept där jag använde mig utav svenska mått, fyllningen däremot är amerikanskt och därför med andra sorters mått. 1 kopp = 1,36 dl



Pajdeg

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning

2 koppar färsk pumpapuré
1 kopp grädde
1/2 kopp mjölk
1/4 kopp maple syrup
2 ägg
1 äggula
1/2 tsk vaniljextract
1/2 tsk kanel
malen ingefära
malen muskot
en nypa salt

Pecan praline topping

2 tsk smält smör
2/3 kopp farinsocker
1 kopp hackade peacannötter
1/2 tsk vaniljextract
 
Gör så här
Hacka ihop socker, smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en  pajform ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Förgrädda pajskalet sedan ca 10 min i 200 grader.

Blanda pumpapurén, socker, maple syrup, kanel, ingefära, muskot och salt i en kastrull. Koka detta på medelvärme i ungefär 15 minuter, detta ger mer smak åt pumpapurén. Vispa ihop grädden, mjölken, vaniljextracten, äggen och äggulan. Häll sedan försiktigt ner detta i pumpablandningen under omrörning. Häll den  varma smeten ner i pajskalet och ställ in i ugnen som fortfarande är på 200 grader, grädda i 10 min innan du sänker värmen till 160 grader och grädda 30-45 minuter till.
Den är klar när fyllningen är hyffsat fast men fortfarande dallrar i mitten, eller när temperaturen på pajen när 80 grader.
 
Sätt ugnen på 200 grader igen. Blanda allt utom pecannötterna till toppingen, tillsätt sedan nötterna. Sprid ut toppingen på pajen genom att börja ytterst mot kanterna och arbeta inåt. Ställ in i ugnen under ca 10 minuter. Toppingen blir väldigt varm så låt svalna helt innan du serverar.

Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0