Key lime pie
Detta var också en paj som jag bjöd på min f20 årsdag. Den är väldigt syrlig och god och passar bra till de som inte tycker om allt för söta bakverk. Just detta recept är från boken Hummingbird bakery.
Pajskal
500 gram digistivekex
200 gram osaltat smält smör
Fyllning
8 äggulor
Fyllning
8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk
5 lime frukter + 1 till garnering
Maräng
äggvitor
Maräng
äggvitor
strösocker
Gör så här
Mixa digestivekexen i en matberedare häll långsamt i de smälta smöret medans matberedaren körs. Tryck ned blandningen i en smord form med löstagbar kant ca 23 centimeter i diameter.
Grädda botten i 175 grader ca 20 minuter eller tills den fått färg och blivit fast. Ställ den åt sidan och låt kallna helt.
Sänk värmen till 150 grader.
Lägg äggulor, kondenserad mjölk, limesaft och skal i en glas skåloch vispa försiktigt samman ingredienserna med en ballongvisp, smeten tjockanr av sig själv.
Häll smeten i det kalla pajskalet och gredda 20-30 minuter.
Fyllningen ska kännas fast men fortfarande vara mjuk i mitten , absolut inte lös!
Låt pajen kallna helt, täck sedan över den och låt stå i kylen minst en timme helst över natten.
Till marängen vispar du äggvitorna som blev över med socker efter egen smak, vipsa till hårt skum.
Bred äggskummet över pajen och grädde i 150 grader i 20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.
Låt kallna helt innan servering. Riv lime skal över marängen och dekorera ev med några lime skivor.
(Det går att garnera med grädde istället för marangtäcket.)
Kommentarer
Trackback